В обленерго оприлюднили графіки обмежень і відключень споживачів: для чого це потрібно — Новини Черкас за сьогодні

Для збереження надійної роботи Об’єднаної енергетичної системи України ПАТ «Черкасиобленерго» розробляє та застосовує графіки обмежень і відключень споживачів. Про це повідомили в «Черкасиобленерго».

Основна мета таких заходів – запобігання порушення режиму роботи Об’єднаної енергетичної системи, її окремих частин внаслідок дефіциту активної потужності та електроенергії, зниження частоти, порушення припустимих режимів роботи генеруючих станцій України, зниження напруги в контрольних точках енергосистеми до аварійного рівня.

У період опалювального сезону через збільшення навантаження на електромережі зростає ймовірність обмеження чи відключення енергоспоживання.

— В осінньо-зимовий період споживання електричної потужності значно збільшується в вузлах мережі (споживачі використовують обігрівачі, радіатори, електричні конвектори, інші прилади для обігріву), що може призвести до перевантаження системи. Внаслідок цього може бути застосовано обмеження чи відключення електроспоживання. ПАТ «Черкасиобленерго» як оператор системи розподілу зобов’язане розробляти графіки обмеження та відключення споживачів, адже це визначено діючою нормативно-правовою базою України,— розповів заступник начальника по роботі з персоналом Центральної диспетчерської служби ПАТ «Черкасиобленерго» Дмитро Чорнобривець.

Товариство розробляє наступні графіки і протиаварійні системи зниження електроспоживання:

Графіки обмеження:
— графіки обмеження споживання електричної енергії (ГОЕ)
— графіки обмеження споживання електричної потужності (ГОП)
ГОЕ застосовуються у випадку виникнення дефіциту палива (зниження експлуатаційних запасів палива на електростанціях нижче добових величин) чи гідроресурсів.
ГОП застосовується у випадку виникнення загрози порушення балансу між виробництвом і споживанням електричної потужності та її дефіциту в Об’єднаній енергетичній системі України або в її окремих частинах.
ГОЕ, ГОП застосовується за вказівкою ПрАТ «НЕК Укренерго».

Графіки відключень:
— графіки аварійних відключень споживачів електроенергії (ГАВ)
— спеціальні графіки аварійних відключень споживачів електроенергії (СГАВ)
— графіки погодинного відключення електроенергії (ГПВ)
ГАВ застосовуються:
У випадках, коли необхідно швидко знизити величину навантаження на ОЕС України або в її частині, методом відключення ліній електропередачі силами оперативного персоналу Товариства.
СГАВ застосовуються за умови недостатньої ефективності введених ГАВ.
ГПВ застосовуються з метою запобігання порушенням режиму роботи Об’єднаної енергетичної системи України внаслідок дефіциту електричної потужності в період дії тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії.
ГАВ, СГАВ, ГПВ вводяться по команді оперативного персоналу ПрАТ «НЕК Укренерго».

Слід зазначити, що всі види графіків діють з 1 жовтня поточного року до 1 жовтня наступного року.

Також впроваджені автоматичні системи зниження величини навантаження:
— автоматичне частотне розвантаження (АЧР)
— спеціальна автоматика відключення навантаження (САВН). Ці системи зниження навантаження працюють автоматично, без втручання людини.

Previous post Чоловік вигадав ім’я й ошукав черкащанку на понад сотню кредитних угод — Новини Черкасс
Next post Ще 20 черкаських захисників України отримають по 100 тисяч гривень матеріальної допомоги — Новини Черкас за сьогодні

Добавить комментарий